Cohen har fotlatt bordet

Den kanadiske artisten Leonard Cohen er død, 82 år gammel.

Cohen ga for få uker siden ut sitt fjortende og siste album, titulert «You Want it Darker». Innholdet var ikke til å ta feil av, Cohen tok farvel med fansen og verden. Han hadde imidlertid et vagt håp om at han kunne innhente noe styrke igjen, men i realiteten gikk det mot slutten.

Han vil bli husket som en av Nord-Amerikas aller største og mest innflytelsesrike visesangere og poeter fra det tyvende århundre. Flere av hans låter er så velkjente at hele verden har hørt dem; vi kan nevne «Halleluja», «I’m Your Man», «Everybody Knows» og «Dance Me to the end of Love» som de mest kjente.

Choen ble født 21. september 1936 i Quebec. Hans morsmål var engelsk, og han vokste opp i en svært religiøs familie med jødiske aner. Interessen for poesi kom tidlig, allerede på barneskolen ved Roslyn Elementary School. Hans litterære mentor var læreren Irving Layton. Cohen mistet faren sin som niåring.

Han fikk publisert sine dikt for første gang i 1954 i magasinet CIV/n, og to å etterpå ga han ut diktboka «Let Us Compare Mythologies». Arven etter faren ga grunnlaget for at han kunne satse på kunstnerevnene sine. Han hadde noen småjobber innimellom etter endt skolegang på universitet, mens han fokuserte på skriving av dikt til sin neste bok «The Spice-Box of Earth» som kom i 1961. På 1960-tallet flyttet han til den greske øya Hydra, hvor han fortsatte med diktskriving og bokutgivelser, men det gikk etter hvert lang tid mellom hver bok. Han hadde fått øynene opp for musikk, og hans første album «Songs of Leonard Cohen» ble gitt ut i 1967. Plata skulle gjøre han umiddelbart berømt, da han klatret inn på både Billboard 200 i Amerika og i tillegg ble liggende på de britiske hitlistene i halvannet år. En av hans mest kjente og kopierte låter «Suzanne» var første spor på debutalbumet.

Det skulle bli en 50 år lang musikkarriere hvor Cohen var i rampelyset fra start til slutt. Det er en av vår tids store kunstnere som nå er gått bort.

Vi minnes Leonard Cohen med å legge ved denne videoen fra introen til filmen «Natural Born Killers» fra 1994, ansett som en av tidenes beste valg av åpningsspor til en film: