Dette mener vi om den nyeste singelen til Muse

Det er vanskelig å si om Muse bare prøver voldsomt eller om de faktisk får det til. Det er jo som alltid slik at etter hvert blir man bitt av basillen og ute av stand til å ta en ufarget avgjørelse.

Slik er det altså med «Dig Down», at etter tre-fire gjennomlytninger så er du blitt «døv» for objektivitet. Da begynner tonene å sette seg, det fenger bra og alle elementene kommer frem litt etter litt. Så har låten fått etablere seg, og går inn i historiebøkene som nok en suksess. Men før du har kommet så langt er det altså et grunnleggende spørsmål som dukker opp. Er det brukt en hitgenerator her?

Du føler du har hørt det før, så kommer en overgang som endrer gangen og noe nytt dukker opp som du også føler du har hørt før. Kanskje er vi kommet dit hen i musikkhistorien at det er umulig å lage noe nytt og unikt innenfor de tradisjonelle musikksjangrene fordi alt er gjort før. Tony Iommi har som kjent tatt alle gitarriff som finnes der ute, og Jeff Lynne har fanget et hvert fengende refreng du kan komme på. Man må være rimelig kreativ og nyskapende for å holde oppe koken med ny musikk når så mange store artister har melket det tross alt begrensede tonespekteret vi har gjennom så mange år.

Om Muse bruker en generator eller ei – menneskelig eller kunstig – så klarer de å forkle det godt. For «Dig Down» er det mest fengende de har laget på en god stund. Og selv om vi savner det unge kreative bandet som skapte genistrekene Showbiz og Origin of Symmetry, er de fortsatt gode på det de driver med.

Du kan jo høre den nye singelen og bedømme selv?