Hun skapte rock’n’rollen

Det er ingen tvil om at rock har røtter i blues, og det er heller ikke ukjent at bluesen ble skapt i afroamerikanske miljøer mot slutten av 1800-tallet. Rocken derimot var tidligere ansett for å være en musikksjanger som hvite menn spilte. I vår tids flerkulturelle og likestilte samfunn og ikke minst vår del av verden høres dette kanskje absurd ut.

Det er ikke mindre forvirrende at det da var en farget amerikansk kvinne som skapte de første rocketonene, med singelen «Strange Things Happening Everyday» i 1944, fem år før Fats Dominos «The Fatman» og hele 11 år før Chuck Berrys «Maybellene».

Sister Rosetta Tharpe, født i Arkansas i 1915, turnerte med og gjorde gospel tilgjengelig i 1930- og 40-åra. Hun vokste opp med en kristen og musikalsk mor, og dette inspirerte henne uten tvil til et langt musikalsk liv.

Kirken som hun og moren var en del av, jobbet for å fremme kvinners rett til å uttale seg på lik linje med menn. Det var som kjent ikke før godt ut på 1970-tallet at kvinner i den vestlige verden klarte å bryte ut av et til da svært manns-kontrollert og dominerende samfunn. Rosetta må derfor regnes som en banebrytende artist av sin tid, og hun må ha vært et stort forbilde for tusenvis av artister og andre mennesker etter henne.

Foto: Faksimile fra b-l-u-e-s.com/
Foto: Faksimile fra b-l-u-e-s.com/

Fra slutten av 1940-tallet var gitaren i fokus. Hun samarbeidet med andre artister og ga ut plater der musikken var satt sammen av gitar, piano og gospelsang. Dette ble videreutviklet gjennom 50-åra og har uten tvil skapt et fundament for moderne musikk. Utover 1960-tallet ble det færre men minst like bra opptredener, men i 1970 ble Rosetta veldig dårlig. Hun hadde fått slag, og måtte også amputere en fot på grunn av komplikasjoner med diabetes. Hun fortsatte imidlertid å fremføre musikk helt til hun etter nok et slag døde den 9. oktober 1973.

Siden hennes død har Rosetta vært mer eller mindre glemt innen populærmusikksjangeren. Eller er det en forglemmelse? Rosetta Tharpe hadde absolutt fortjent sitt navn på Rock and Roll Hall of Fame.