I dag fyller Hawkwind-plata Quark, Strangeness and Charm 40 år

I dag er det 40 år siden Hawkwind slapp albumet Quark, Strangeness and Charm, det syvende i deres rekke. Vi trekker det frem som et viktig album verdt å huske.

I 1977 skjedde det endringer for Hawkwind, noe som egentlig var ganske typisk for dem. Dette var den første platen de skulle spille inn uten saksofonisten Nik Turner, en av dem som hadde vært med fra starten av. Bassisten Paul Rudolph, som kun var med i to år, ble ikke udramatisk byttet ut med Adrian Shaw mens innspillingen faktisk foregikk. Trommisen Allan Pow hadde også forlatt bandet, og de var dermed redusert fra syv til «bare» fem.

Albumet, som bærer et umiskjennelig preg av frontmannen Robert Calvert, en historie for seg selv, er en liten genistrek som tross dets høyst kreative og psykedeliske uttrykk like så godt klatret inn på 30. plass på den britiske hitlisten UK albums chart.

Quark, Strangeness and Charm ble tatt godt imot av datidens kritikere, og ble ansett som et taktskifte der Hawkwind gjorde musikken tilgjengelig for et bredere publikum. I ettertid fremstår det som et av deres beste verker, og vi gratulerer 40-åringen som fortsatt holder seg godt.