Jorn – The Duke (2006)

Gullstrupen Jørn Lande er ute med sitt fjerde soloalbum.

For de som ikke kjenner til Jørn Lande, så er han norsk og regnes med rette som en av verdens beste metal/ hardrock-vokalister. De siste femten årene har han figurert i en rekke band og prosjekter, blant annet Vagabond, Ark, Nikolo Kotzevs «Nostradamus» og i Masterplan, hvor han fremdeles er vokalist. De fleste har vel også hørt fotballåta «Alt for Norge», hvor Lande synger, heldigvis ikke en låt som er representativ for mannens øvrige arbeider.

Stemmen hans kan vel best beskrives som en blanding av David Coverdale og en sint Dio, noe som er et godt skussmål i seg selv, men han skriver også tidvis geniale melodilinjer.Når det er sagt så har alltid Lande skrevet de beste melodilinjene i bandsammenheng, og han synger også etter min mening langt mer inspirert og variert i Ark og Masterplan enn han gjør på soloalbumene.

Velspilt tungrock

Dessverre er «The Duke» intet unntak, det er noen gode låter her, men ingen høydare slik Arks «Burn the Sun» og Masterplans debut har mange av.
Jevnt over er dette likevel bra, Lande har gått for en mer klassisk tungrockstil enn på forrige soloslipp, svake «Out to Every Nation». Det låter tidvis veldig tøft, og bandet gjør på ingen måte ikke skam på låtene, for nok engang er det litt av et stjernelag Lande har med seg; Jørn Viggo Lofstad og Tore Moren på gitar, den gamle traveren Willy Bendiksen på trommer og Morty Black på bass, altså ikke noe å si på instrumentale ferdigheter.

Høydepunktene på albumet er åpningslåta «We Brought the Angels Down», «Stormcrow», «End of Time» og nyinnspillingen av «Starfire», fra Landes første album ved samme navn. Produksjonen er også god, men man sitter altså igjen med inntrykk av at dette kunne vært mye bedre, og varigheten på albumet er ikke all verden. Etter noen gjennomlyttinger får man mest lyst til å sette på Ark eller Masterplan.

Er du fan av klassisk tungrock og/eller Jørn Lande er dette absolutt verdt en lytt og kanskje et innkjøp, men det kan ikke måle seg med andre plater Lande har vært involvert i.