Mad River (1968)

Dette debutalbumet fra det kortlevde San Francisco-bandet Mad River er interessant. Disse guttene kunne blitt oppdaget av en dyktig produsent og blitt løftet til et høyt nivå, slik det skjedde da bandet Alice Cooper ble gjort om til verdensstjerner av Bob Ezrin i 1971. På denne tiden var det ikke lett å slå gjennom om man ikke møtte og vekket interesse hos de riktige menneskene.

Mad River veksler mellom psykedelisk rock og progressiv hardrock. Typisk for et debutalbum er en samling av sanger de gjerne har spilt på konserter og skoleball årene i forveien for platekontrakten, og det er nok også fragmenter av dette her.

Bandet blir ofte sammenlignet med Country Joe and the Fish og Quicksilver Messenger Service, men de var mørkere i uttrykket i retning av tysk kraut. Dette ble kanskje deres skjebne også, for det kan ha vært for dystert til å slå gjennom i flower power-området. At de ble oversett tross to album på Capitol Records er synd, for her var det talent. Bladet Rolling Stones slaktet dem, og andre kritikere fulgte etter.

Et artig faktum er at produsenten var uerfaren og gjorde feil på produksjonen. Avspillingen går hakket raskere enn innspillingen, men er i dag en av fordelene som gjør albumet helt unikt for sin tid.

Eastern Light er et sterkt kutt: