Pink Floyd – The Wall (1979)

The Wall ble starten på det man kan kalle det moderne Pink Floyd. Luftige gitarsoloer, korte hitlåter og kommersiell suksess på pop-nivå gjorde bandet til øverste hyllevare i platebutikkene.

Man kan ikke si at denne utviklingen bare var bra, og på mange måter ødela denne platen for helhetsinntrykket til mennesker som er født i senere tid. Folk flest kjenner nemlig bare denne platen, eller den ene låten som ble en monsterhit, nemlig «Another Brick in the Wall part 2». Lite vet folk i dag om tidlig Pink Floyd som spilte tung psykedelisk rock.

Demo i sirkulasjon

I 1977-1978 spilte Waters inn en demo med bandet. Denne lakk ut på nettet så sent som på midten av nittitallet, og der kan man høre The Wall på en helt annen måte. Sangene var ikke så blankpolerte som på det endelige produktet. Et hav av ideer blir presentert, men kom dessverre aldri med på «butikk-Wall». Demoen er for enkelte faktisk mer interessant enn monstervinylen som solgte i millioner av eksemplarer.

Watersdominert konsept

Roger Waters, som nå eide hele bandet, hadde opprinnelig idéer til to forskjellige plater i 1977. Bandmedlemmene fikk velge hvilken de likte best og ønsket å gi ut. Valget falt på The Wall, og den forkastede ideen skulle senere bli til Waters soloalbum, The Pros and Cons og Hitchhiking.

The Wall var altså et verk av Waters alene, med en ørliten deltakelse av Gilmours penn på enkelte arrangementer som «Comfortably Numb». Temaet for albumet er kommunisme, Øst-Europa, krig, fattigdom, ønsket om å være selvstendig og løsrivelse fra et kollektivt kontrollerende samfunn. Det kom senere ut en spillefilm med samme navn hvor hele albumet spilles i sin helhet som en slags musikal. Her kommer konseptet enda tydeligere frem.

Pink Floyd beviste hvor massive de var, og at de  kunne produsere et fullkomment dobbeltalbum. Plata ble gitt ut like før nyttår 1980, og endret Pink Floyd for evig og alltid. Noen mener de ble endret i negativ retning.

La derfor ikke dette være en av de første skivene du sjekker ut, men overse den heller ikke.