Animals (1977)

Bandet var på randen av kollaps etter suksessen med Dark side of The Moon og de interne konfliktene under innspillingen av Wish You Were Here. Lang tid gikk, men så – endelig – kom neste plate ut. Animals er nesten utelukkende skrevet av Roger Waters, og man begynner å høre tendenser til den velkjente lyden vi i dag kjenner fra soloplatene hans. Men David Gilmour gjør også et ypperlig arbeid med sine gitarverker, og sammen med heftig bruk av synthesizer og elektroniske effekter er dette et veldig spesielt, markant og unikt album på mange måter.

Lydbildet er ikke lenger «crispy» med saksofoner og kor, men heller glatt, flytende og «pitchy» og tar for seg nye tema som vold, maktmisbruk og drap, noe Roger Waters var veldig opptatt av. Animals leverer brutal og upolert kraft med fengende låter som Dogs og Sheep. Det er en stemning på dette albumet som treffer deg midt i trynet.

Albumet kan ikke måle seg med Dark side of the Moon, som fortsatt var på listene da Animals kom ut, rent objektivt sett. Men man skal ikke bare se tilbake på hva som er gjort tidligere. Pink Floyd hadde evnen til å tenke nytt, og ingen plater var like. Denne platen skiller seg ekstra godt ut.

Nick Mason og Roger Waters under turneen i 1977 Foto: neptunepinkfloyd.co.uk
Nick Mason og Roger Waters under turneen i 1977
Foto: fra neptunepinkfloyd.co.uk

Teksten er minst like imponerende som musikken. Roger Waters viser her en gang for alle hvilket storslagent forfattergeni han er. Avslutningsteksten på Dogs, for eksempel, er noen kraftfulle ord.

And when you loose control, you´ll reap the harvest you have sown.
And as the fear grows, the bad blood slows and turns to stone.
And it´s too late to lose the weight you used to need to throw
around.
So have a good drown, as you go down, all alone,
Dragged down by the stone.

Animals er utvilsomt et temaalbum, og konseptet avsløres av titlene. Det er tre forskjellige mennesketyper som beskrives, tre båser som alle kan plasseres i. Dogs er de egoistiske kapitalistene som går over lik for mest mulig profitt, samtidig som de prøver å holde på en falsk fasade som gode mennesker.

Pigs er snylterne som lever av Dogs, og som gjerne ikke er så opptatt av fasaden. Grisene gir blaffen i hva folk synes om dem, og frotser i godene kapitalismen gir oss. Pigs tenker like lite på de fattige som Dogs, men forsøker ikke å skjule det.

Animals LP label
Animals LP label

Siste bås er Sheep. Dette er beskrivelsen av folk flest, de som bøyer seg for makten og følger lederen. De oppfører seg som sauer, samler seg i flokk og har ikke egne meninger. At sangen Sheep har «Three Different Ones» i tittelparantes, kan kanskje være en skjult beskjed der Waters deler sitt syn om de tre andre i bandet.

Coveret for denne utgivelsen er også spesielt, og et viktig element. Grisen som svever mellom skorsteinene slet seg løs like etter at bildene var knipset, og den ble tatt med av vinden og ført i retning Heathrow Airport hvor flyvelederne fikk meldinger fra piloter som hadde sett en flyvende gris. Albumcover med historie er noe vi liker.Kraftverket som preger coveret, Battersea Power Station, er i dag stengt og fredet. Det var tidligere snakk om å rive det, men de planene ble fort stoppet på grunn av massive protester fra Pink Floyd-fans verden over. På deres hittil siste konsert, Live 8 i London 2005, kan man skimte Battersea i bakgrunnen av scenen.

Det er ikke bare The Wall, Dark Side of The Moon og Wish You Were Here. Med Animals kan man få  kjennskap til de mørkere sidene av Pink Floyd. Animals er rett og slett et storslagent mesterverk.