Synthesiser-pionæren Don Buchla er død

Den amerikanske musikeren og oppfinneren Don Buchla var mannen bak de populære maskinene Buchla 200 og the Buchla Music Easel, syntheseisere brukt av band som Silver Apples, Depeche Mode og utallige mer eller mindre kjente musikere, og i radio- og TV-produksjon.

Han døde den 14. september 2016 i en alder av 79 år.

Buchla fant opp den første syntheseiseren i 1963, parallelt med Rober Moog. Det var dessverre Moog som ble brukt av alle de store artistene, men Buchla-maskinene har fått sin renessanse i ettertid.

Den første serien av maskiner gikk under navnet Buchla 100, og ble utviklet og brukt gjennom 60-tallet. På 70-tallet kom 200-serien som var mer avansert. Det var mulig å styre alt fra eksterne potmeter (en dreibar plastknapp til å endre spenning). Disse ble snarlig avløst av 300- og 500-serien som inneholdt både analoge og digitale moduler. På 80-tallet kom 400- og 800-serien med støtte for MIDI.

En Buchla 100
En Buchla 100

Buchla selv likte ikke å bruke navnet syntheseiser for sine produkter. Han produserte maskiner som kunne lage nye lyder, kontra syntheseisere som han mente var til for å imitere allerede kjente instrument og lyder.

Han var ingen trendsetter. Han hatet trender. Han gikk motsatt vei på det meste, og lagde egne navn for allerede etablerte ting. For eksempel navnet «Sequenser» som han omdøpte til «Multiple Arbitrary Function Generator». Han var opptatt av kunstnerisk frihet og å kunne gi andre artister uendelige muligheter til selv å lage noe unikt.

Han var en visjonær av de sjeldne som nå er gått bort.