Tangerine Dream – Electronic Meditation (1970)

Debutalbumet til Tangerine Dream er mørkt og dystert.

Her ble det brukt trommer og diverse strengeinstrumenter deriblant strykere på en høyst eksperimentell måte. Vi hører et band som ikke hadde funnet retningen sin enda. Tidsmessig var dem også ganske tidlig ute med denne typen musikk, og synthesizere var relativt nytt innenfor populærmusikk. Electronic Meditation er ikke fritt for elektroniske effekter, men det er de analoge instrumentene som dominerer.

Åpningssporet Genesis skaper mange av de samme stemningene som Pink Floyd hadde på A Saucerful of Secrets og Interstellar Overdrive, men dette er mye mer brutalt. Man kan høre fraksjoner av det som skulle komme på de neste platene, og Tangerine Dream var utvilsomt en mystisk stemningsskaper fra dag en.  Journey Through a Burning Brain er en klassisk og typisk Tangerine Dream-komposisjon lang og drømmeaktig. Men den avsluttes alt for tidlig etter bare tolv minutter. Det høres ut som de bare har kuttet sporet midt i. Med tanke på at alt ble spilt inn på en tospors båndopptaker er det heller ikke å forvente at det skal være perfekt.

Side to begynner med den nesten elleve minutter lang Cold Smoke, et ekstremt psykedelisk stykke musikk full av kaotisk støy. Man skulle nesten tro at Syd Barrett hadde vært delaktig. Også dette sporet kuttes tvert av, noe som jo er uvant. De to korte sporene Ashes to Ashes og Ressurection fortsette i samme gate.

Electronic Meditation ble i sin helhet spilt inn i en gammel farbrikkhall i Berlin. Med på innspillingene var foruten bandmedlemmene Edgar Froese, Klaus Schulze og Conrad Schnitzler, også de to musikere Jimmy Jackson og Thomas Keyserling på henholdsvis orgel og fløyter. Schnitzler opererte strykeinstrumentene , og dette var det eneste albumet han var med på. Ser man bort fra strykerne, trommene til Schulze og instrumentene til de innleide musikerne, sto Froese bak nesten alt. Han spilte seks- og tolv-strengers gitar, orgel og piano, lagde lydeffekter og var hovedsaklig drivmotoren i bandet. Låtene er kreditert alle tre, men uten Froese kunne Tangerine Dream aldri ha oppstått.

Electronic Meditation er for spesielt interesserte. Vi antar at siden du i det hele tatt leser denne artikkelen så må du ha en smule interesse for Tangerine Dream. Da skal du helt klart anskaffe deg denne plata. Sett med dagens øyne er Electronic Meditation et viktig og interessant innslag i musikkhistorien.